Hoog gevoeligheid bij kinderen

Monique Broekhuizen
Feel Energy 9 Hooggevoeligheid 9 Hooggevoeligheid bij kinderen

Het hoogsensitieve kind

In deze tijd, vooral nu met de nieuwe situatie van het thuiswerken, worden we op veel verschillende manieren uitgedaagd. Ook als het gaat om de opvoeding van je kind. Je staat in tweestrijd, aan de ene kant je (thuis)werk en aan de andere kant je kind dat aandacht vraagt. Let wel op, zeker een hooggevoelig kind voelt ook dat je in deze tweestrijd zit, dus ga dit vooral niet wegwuiven of wegpoetsen. Neem je kind mee in je struggles, ze snappen meer dan je misschien denkt. Met deze blog wil ik je eerst meenemen in de uitleg rondom hooggevoelige kinderen.

Inhoud:

 

Geef het beestje een naam

De pasgeborenen, baby’s, de kinderen van nu worden ook wel de Nieuwetijdskinderen genoemd. Zo zijn er meer benamingen: Regenboogkinderen, Sterrenkinderen, Indigokinderen, Kristalkinderen enz.
Het ene kind zal patronen proberen te doorbreken door (in onze ogen) “dwars en rebels” te zijn, proberen vol energie deuren te openen, ons te confronteren met ons zelf en daardoor te mogen groeien.
Een ander kind heeft een subtielere energie en heeft minder de neiging heftig te reageren. Die doen alles meer op hun eigen, vredige, rustige manier; volledig verbonden met hun hogere zelf. In contact met “de Bron”. Al deze kinderen zijn gevoelig.

Hooggevoeligheid, leven vanuit het hart

Hooggevoelig als karaktereigenschap

Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap die wordt doorgegeven door een van de ouders. Deze eigenschap bestaat waarschijnlijk al een tijd, alleen pas vanaf de jaren 90 wordt hier onderzoek naar gedaan. Andere eigenschappen van een kind bepalen hoe de gevoeligheid zich vervolgens tot uiting laat komen. Daardoor zijn er veel verschillende soorten kinderen die hooggevoelig zijn. Zowel een introvert als een extravert kind kan hooggevoelig zijn.

Het hooggevoelig zijn is een supermooie eigenschap; maar in deze drukke, materialistische wereld raken deze kinderen sneller overprikkeld. Deze kinderen merken veel op, vaak op allerlei gebieden. Wat ze opnemen, komt dieper binnen bij hen en wordt ook intenser verwerkt. Dit alles kan ervoor zorgen dat een kind overprikkeld raakt en dat wordt met regelmaat, als toch wat negatief (en lastig) ervaren voor de buitenwereld. De kinderen worden vaak als “anders” gezien en vragen om een andere opvoeding/begeleiding als dat wij gewend zijn. Begeleiding vanuit het hart, vanuit begrip en liefde is daarbij nodig. Kinderen nemen veel meer waar.

In het kort: Wat is hooggevoeligheid?

Hoog gevoeligheid of wel hoog sensitief is een karaktereigenschap; gevoeligheid voor prikkels en intense verwerking daarvan. Ongeveer 20% van alle mensen is hoog sensitief (1 op de 5), evenveel mannen als vrouwen. Het is een aangeboren eigenschap die vaak wordt doorgegeven door een van de ouders. Bron: Esther Bergsma, Hoog sensitieve Kinderen

Elaine N. Aron een Amerikaanse wetenschapster heeft als eerste onderzoek gedaan en kwam met de term Highly Sensitive > Highly Sensitive Person > HSP. Gelukkig zijn er inmiddels al veel boeken over geschreven, ook over hooggevoeligheid bij kinderen. In een eerdere blog kun je ook nog eens teruglezen over Hooggevoeligheid.

Prikkels en intense verwerking

De prikkels kun je volgens Elaine N. Aron en Esther Bergsma weer onderverdelen in:

  • Fysieke prikkels: harde geluiden, fel licht, sterke geuren, pijn;
  • Emotionele prikkels: sfeer, stemmingen van andere, leed van andere;
  • Nieuwe situaties: verandering;
  • Sociale situaties: wennen aan bezoek, moeite hebben met grote groepen.

Het analyseren van informatie op risico’s en gevolgen is de intense verwerking van alle prikkels, dit gaat bij hooggevoelige kinderen op een dieper level (extra actief), dit alleen al kan zorgen voor een overprikkeling.

Ook kun je hooggevoelig op 4 verschillende niveaus indelen:

  • Lichamelijk: het fysieke lichaam, inclusief de zintuigen, allergisch, sterk reagerend op bepaalde voedingsmiddelen of vaccinaties;
  • Emotioneel: gevoelens, omgang met anderen, aanvoelen van mensen, heftige emoties;
  • Mentaal: andere informatieverwerking, anders denken/leren, soms ook hoogbegaafd;
  • Spiritueel: besef van zintuigelijke waarnemingen vallend buiten de grenzen van het direct waarneembare. Contact met “boven”.

Deze indeling zie je ook terug bij de onderverdeling in de auralagen en bij de chakra’s.

Hooggevoeligheid, signalen

De signalen van hooggevoeligheid bij kinderen

De negatieve kant van véél voelen is vaak het eerste wat je tegenkomt. Het gaat dan immers niet zo goed met een kind. Dit kan zich uiten in druk gedrag, huilen, boosheid, driftbuien, maar ook in het zich terugtrekken in zichzelf. Dergelijke reacties van het kind zijn automatische mechanismen om met indrukken om te gaan; zo proberen ze de buitenwereld even buiten te sluiten.
Door het tempo tijdelijk aan te passen en nieuwe prikkels zo veel mogelijk te vermijden, zal het kind het contact met zichzelf hervinden. Huilen en boosheid lucht op; het werkt herstellend en spoelen een kind schoon van alles wat bij hem binnenkwam. Ontneem een kind deze “genezing” niet.

Bij fysieke of emotionele prikkels kunnen het de volgende signalen zijn: slecht slapen, angst, depressiviteit, kinderen die zich afsluiten. Ze zijn sensitief voor hun omgeving, daar zijn ze meer op gericht dan op zichzelf en ze zijn meer gericht op het energetische veld. Hooggevoelige kinderen ervaren de wereld als energie, ze beleven meer de uitstraling van dingen, planten, dieren en mensen. Zo beleven ze meer de “ruimte om de dingen heen” dan de dingen zelf. De aandacht is op de wereld gericht en pas daarna op zichzelf. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verdriet van anderen aanvoelen en daarbij vergeten ze hun eigen gevoelens. Vaak willen ze zelf ook niet voelen, want ook deze gevoelens kunnen vrij heftig zijn. Doordat alles zo binnenkomt bij hen hebben ze de neiging om zich af te sluiten, óf om heel druk te worden en bepaald gedrag te gaan vertonen. Grenzen of een Nee wordt dan niet geaccepteerd. Ook grenzen zijn iets van de fysieke werkelijkheid, waar zij nog niet zo veel mee kunnen.

Vragenlijst is mijn kind hooggevoelig?

Via de vragenlijst; is mijn kind hooggevoelig? Geeft het je wellicht inzicht in de mate van hooggevoeligheid. Twijfel je of je jezelf hooggevoelig bent? Doe dan een online test via de volgende vragenlijst Ben ik hooggevoelig?

Hooggevoeligheid bij kinderen, gronden

Aarden // gronden

In eerdere blogs geef ik je al mee al hoe belangrijk Aarden // gronden is. Dit geldt ook zeker voor kinderen. Dus belangrijk is goed te aarden en ze, waar nodig, te beschermen, af te schermen en ze te leren in hun eigen kracht te komen.

Aarden // gronden is contact maken met de aarde; letterlijk en figuurlijk met twee voeten op de grond. Kinderen die niet goed geaard zijn hebben minder gevoel voor hun eigen lichaam, zitten letterlijk minder goed in hun lijf en kunnen hierdoor minder makkelijk ervaringen opnemen en verwerken. Als je goed geaard bent, dan ben je steviger en stabieler, minder gauw uit ’t lood, dus minder vatbaar voor prikkels van buitenaf. Als je goed geaard bent kun je “dingen” ook makkelijker afvoeren/loslaten.

Voor veel kinderen is het moeilijk om te aarden. Kinderen zullen het gronden dan ook vaak via de ouders doen, daarom is het voor de ouders ook heel belangrijk om bewust te zijn van het gronden/aarden. Energetische kindertherapie kan je hierbij helpen.

Een aantal kinderen beleven het “hier op aarde zijn” als zwaar, moeilijk en soms pijnlijk. (Zie Kindconclusie 1, ‘ik ben niet welkom, ik moet hier weg’ en zie ook de 1ste Chakra).

Daarom is het zo belangrijk om kinderen de eerste 7 levensjaren goed in hun lijf te krijgen, zodat ze zich verbonden voelen met hun lichaam, zich erin thuis voelen, het zich helemaal eigen maken. Laat kinderen zich welkom voelen, dat ze er mogen zijn in het hier en nu.

Hooggevoeligheid bij kinderen, gronden

Verschillen in hooggevoelige kinderen

In het begin van deze blog neem ik je al mee dat andere karaktereigenschappen grotendeels bepalen hoe de hooggevoeligheid tot uiting komt. Zo zijn er al verschillen ontdekt in de hooggevoeligheid van kinderen: hoog-sensitief, hoog stimulatief, sensatiezoekend, sterk-willend, temperamentvol of hoogbegaafd.

Je wilt kinderen niet in hokjes stoppen, maar informatie hierover kan soms handig zijn omdat je dingen herkent en daardoor je kind beter begrijpt.

Elk kind is uniek, hooggevoelig of niet.

“Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.”

Bedankt voor het lezen van deze blog. Mocht je vragen hebben, of op- en aanmerkingen, voel je welkom om contact met mij op te nemen of maak vrijblijvend een afspraak (kennismaking).

Veel liefs, Monique Broekhuizen

 

Deze tekst is met dank aan Will Naus (zie ook het boekje Spiegeltje van Will).

Bronnen: Elain N Aron, Het hoog sensitieve kind, (Bruna, Amsterdam, 2002) | Esther Bergsma, Hoog sensitieve kinderen, (Booklight, 2017)

Lees ook de andere blogs:
Hechting bij kinderen

Hechting bij kinderen

Ben jij een alfa-leider als ouder? Maak het veilig en makkelijk voor jouw kind! Sinds ik zelf moeder ben is mijn interesse...

read more