Is mijn kind hooggevoelig?
Monique BroekhuizenDe zoektocht, Is mijn kind hooggevoelig?
In mijn vorige blog Hooggevoeligheid bij kinderen is de basis uitgelegd. En hoe weet je als ouder dat je een hooggevoelig kind hebt? Dit is soms een hele zoektocht, soms weet je het zelf al of heb je een vermoeden. Misschien ben je het zelf en herken je het al meteen. Hoe ouder je kind wordt hoe duidelijker dit zal worden.
Inhoud:

Verschillen in hooggevoelige kinderen
Ondertussen zijn er ook verschillen ontdekt in de hooggevoeligheid van kinderen: hoog-sensitief, hoog stimulatief, sensatiezoekend, sterk-willend, temperamentvol, hoogbegaafd en noem maar op.
Je wilt kinderen niet in hokjes stoppen, maar informatie hierover kan soms handig zijn omdat je dingen herkent en daardoor je kind beter begrijpt.
Kinderen ontwikkelen zich anders dan zo’n 25-30 jaar geleden. De ontwikkelingsgebieden gingen toen een beetje gelijk op. Tegenwoordig zijn kinderen op één ontwikkelingsgebied al heel ver en op een ander gebied nog helemaal niet. Bijvoorbeeld: het ene kind is bizar ver in zijn taalontwikkeling op zeer jonge leeftijd, maar sociaal-emotioneel nog niet. Een ander kind is motorisch zeer goed ontwikkeld, maar qua taal is er nog niets te zien. Kinderen doen tegenwoordig alles meer op hun eigen manier; dat wat ze nodig hebben vraagt dan heel veel aandacht en ontwikkelt zich ook snel; de rest komt later aan bod. Dan lijkt het of ze een achterstand hebben.
Ga een kind niet naast een meetlat leggen, geef een kind de tijd en ruimte om zich op zijn eigen manier te ontwikkelen, in zijn eigen tempo. De kunst is te zien waar het kind te laten en waar/wanneer het kind ondersteuning nodig heeft.
Hoe vast te stellen?
Bij jonge kinderen is het soms moeilijk vast te stellen hoe en wat er bij het kind gebeurt; op deze leeftijd kunnen ze zich nog niet goed uiten of vertellen wat er aan de hand is. Het kan dan voor ouders/begeleiders een hele zoektocht zijn. Wat is er met mijn kind, wat gebeurd er allemaal, hoe ervaart het kind de binnen- en buitenwereld? Is het kind hooggevoelig? Zo ja, op welk gebied en hoe ontdekken we dit? En hoe kunnen we dit kind dan helpen?
Oudere kinderen kunnen al wat beter aangeven wat ze ervaren, maar doen/durven dit vaak niet. Ze hebben soms het gevoel al dat ze “anders” zijn dan andere kinderen; willen er graag bij horen en passen zich zoveel mogelijk aan. Dit vraagt heel veel van hen. Zodra ze thuis komen ontladen ze en dit kan soms heftige vormen aannemen.

Laat het kind het idee hebben de controle te hebben
Ook angst speelt een rol. Het leven, de wereld overweldigt hen, en daarom is controle zo belangrijk!! Als je iets kunt controleren dan overweldigt het je niet zo. Deze kinderen willen dan ook veel zelf bepalen. Als de behoefte aan controle wordt erkend, kun je het kind zeker op verschillende manieren ruimte geven om zelf beslissingen te nemen; maar zorg ook ervoor dat het kind niet álles gaat bepalen of dwangmatig wordt. Het kind moet ook leren omgaan met grenzen en regels. (als ze wat ouder zijn, kan dit in overleg). Ze zitten veel in hun hoofd, ze denken veel na. Tijdsbesef werkt ook anders bij deze kinderen. Het hoogsensitieve kind identificeert zich meer met zijn ziel dan met zijn fysiek lichaam. Ze leven niet zo in/met onze (lineaire) tijd. Daardoor hebben ze soms ook een onduidelijk tijdsbesef; begrippen als straks en morgen is niet altijd even duidelijk voor hen. Hierdoor soms ook niet goed kunnen plannen, oorzaak en gevolg niet goed begrijpen. Hooggevoelige kinderen leren vaak ook op een andere manier.
Niet begrepen voelen
Een kind dat zich niet begrepen voelt, niet gezien of gehoord voelt, zich niet serieus genomen voelt, zal zich gaan afsluiten of “bepaald gedrag” gaan vertonen. Zie ook Kindconclusie 5 ‘ik moet me gedragen’ van de 5 Kindconclusies. Als niet gezien wordt wat hier achter/onder zit, dan gaat dit gedrag “inslijpen” bij het kind, als het ware zo eigen worden en dan vervreemdt het kind van zichzelf. Vaak krijgen deze kinderen dan een etiketje.
Kinderen (alle kinderen) leven vanuit hun hart. Ze zijn nog erg open; daardoor gevoelig voor prikkels van buitenaf. Dit zijn ze allemaal; maar het ene kind zal hier makkelijker mee om kunnen gaan dan een ander kind. Het zijn hele krachtige kinderen. Als ze het gevoel hebben er te mogen zijn, zoals ze zijn, dan blijven ze open en vol vertrouwen in zichzelf en de wereld om hen heen.


HSP vragenlijsten
Op internet en in de meeste boeken hierover vind je vragenlijsten, maar veel dingen kun je nog niet zien bij je jonge kind. Fysiek is vaak het meest duidelijke; heeft het kind last van te veel lawaai, harde geluiden, fel licht? Zijn er allergieën? Hoe reageert je kind op drukte? Daarnaast merk je soms al dat je kind al heel ver is voor zijn leeftijd, op sociaal gebied, of cognitief. Lastiger is het energetische stuk: Is je kind bijvoorbeeld helder-voelend, helderhorend, helderziend? Wat ziet jouw kind, wat voelt jouw kind?
Het is goed om te weten dat hooggevoeligheid bestaat. Dan kun je heel anders naar je kind gaan kijken en beter zien wat het nodig heeft. Wil je hier hulp bij hebben, dat kan natuurlijk door middel van Energetische kindertherapie.
Wat er ook is, sluit allereerst fysieke dingen uit. Stel je kind is hangerig, moe, huilerig, boos, geen land mee te bezeilen. Kijk altijd eerst of er fysiek iets aan de hand is. Het kan zijn dat het kind koorts heeft, tandjes komen door, oorpijn, buikpijn/darmkrampjes, verstopping en derg.
Naarmate je kindje ouder wordt zal het zich steeds meer gaan laten zien, en jij leert je kind steeds beter kennen/lezen. Je zult zijn/haar signalen steeds beter gaan herkennen.
Vragenlijst is mijn kind hooggevoelig?
Via de vragenlijst; is mijn kind hooggevoelig? Geeft het je wellicht inzicht in de mate van hooggevoeligheid. Twijfel je of je jezelf hooggevoelig bent? Doe dan een online test via de volgende vragenlijst Ben ik hooggevoelig?

Elk kind is uniek hooggevoelig of niet
Elk kind is uniek, gevoelig, hooggevoelig, of wat dan ook. Ieder kind heeft zijn kwaliteiten; die bepalen de eigenheid van het kind. En of dit naar buiten kan/mag komen; of deze kwaliteiten zich kunnen/mogen ontwikkelen hangt van ons, volwassenen af. Kinderen zijn afhankelijk van ons. Wij bepalen of gedrag storend, een probleem of een kwaliteit is. Wij kunnen kinderen helpen hun talenten tot bloei te laten komen, of we kunnen ze in de kiem smoren.
De eigenschappen van hooggevoelige kinderen worden vaak als negatief gezien. Laten we deze kinderen zijn, wie ze zijn en ze goed begeleiden, zodat ook zij kunnen groeien en bloeien zodat al hun prachtige talenten zich mogen ontwikkelen. O.a. hun rechtvaardigheidsgevoel, hun grote inzicht en wijsheid, hun weten, hun kracht, creativiteit, hun intense beleving van schoonheid, kunst en natuur en hun onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen. We kunnen veel van ze leren!

“Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.”
Bedankt voor het lezen van deze blog. Mocht je vragen hebben, of op- en aanmerkingen, voel je welkom om contact met mij op te nemen of maak vrijblijvend een afspraak (kennismaking).
Veel liefs, Monique Broekhuizen
Deze tekst is met dank aan Will Naus (zie ook het boekje Spiegeltje van Will).
Bronnen: Elain N Aron, Het hoog sensitieve kind, (Bruna, Amsterdam, 2002) | Esther Bergsma, Hoog sensitieve kinderen, (Booklight, 2017)
Hooggevoeligheid bij kinderen
Het hoogsensitieve kind In deze tijd, vooral nu met de nieuwe situatie van het thuiswerken, worden we op veel verschillende...
De 5 kindconclusies in kaart gebracht
De 5 kindconclusies, een praktische tool voor de bewustwording van je gedachten Je herkent ze vast, de gedachtenpatronen die...
De andere pet van de burn-out
Burn-out met een ander gezicht In mijn eerdere Blog: Overspannen of burn-out, zei ik het al; de burn-out heeft vele...