Hechting
Monique BroekhuizenBen jij een alfa-leider als ouder? Maak het veilig en makkelijk voor jouw kind!
Sinds ik zelf moeder ben is mijn interesse voor de hechtingsbehoefte van kinderen alleen maar toegenomen. Vanuit mijn energetische aanpak wist ik natuurlijk al langer dat de eerste jaren van baby tot kind, van 0 tot 7 jaar, enorm belangrijk zijn voor de hechting van baby/kind met de ouders. Dan doorloop je namelijk alle 6 fasen van hechting. Nu zie ik dit ook bij mijn dochter gebeuren en leer ik veel over onze band en hoe ik haar het beste kan begeleiden in het leven. En soms is het ook best confronterend, want ook al weet ik het één en ander, je kunt het niet altijd goed doen. Je handelt naar je beste weten en kunnen, je bent ook gewoon een mens.
Inhoud van deze blog:

De rol van hechting
Die eerste jaren zijn bepalend voor de rest van je kinds leven (toch best heftig hè? Niet te lang bij stil staan, nogmaals je kunt het niet allemaal goed doen). Door als ouder te helpen en te ondersteunen, en zo dus de afhankelijkheid te faciliteren, stimuleer je de zelfstandigheid juist enorm. Dus niet door je kind te stimuleren om het al vroeg ‘zelluf’ te gaan doen. Jij bent als ouder heel erg nodig, maak het veilig en makkelijk voor je kind om op jou te leunen. Jij bent de alfa-leider in dit geval en zet de koers uit en leest uit gedrag en contact wat jouw kind nodig heeft. Die alfa-rol is belangrijk om als ouder naar kind te pakken, ook al is deze rol niet comfortabel voor je. In het ergste geval als de ouder de alfa-rol niet toe-eigent, neemt het kind deze rol en ik denk dat we ons dan wel kunnen voorstellen hoe dat eruitziet.
Een kind ophalen
In deze tijd, van veel vluchtig digitaal contact, vergeten we vaak om echt aandacht te geven en te nemen. Ook aan onze kinderen. Geen verwijt, maar zeg eens eerlijk, hoe vaak zit jij op je telefoon in de buurt van je kind? En misschien hoor je dan ook amper wat er wordt gevraagd, je hebt tenslotte heel veel ballen in je werk en privé in de lucht te houden. Toch is het zo belangrijk, vooral zo rond de leeftijd van 2-3 jaar, om echt contact te maken met je kind. Het is de leeftijdsfase van veel ‘nee’ zeggen, anders willen doen en de eigen weg vinden. Een kind ‘ophalen’ zorgt dan voor een betere relatie en meer rust en ruimte. Je kind echt aankijken, zelf in het moment zijn (gronden/aarden) en op hetzelfde niveau communiceren, bijvoorbeeld in spelvorm, stimuleert je kind juist om meer mee te bewegen met jou als ouder. Als iets moet, werkt het namelijk niet, dat weten we allemaal.
De zes fasen van hechting
Om de waarde van hechting te begrijpen en daarin zelf als ouder een belangrijke rol te nemen, is het goed om de zes fasen van hechting, die een kind doorloopt, te herkennen:
- Zintuigen: dat begint al bij baby’s, ze grijpen je vingers met hun handjes en hun ogen volgen je overal. Ze zijn hun zintuigen aan het uitproberen.
- Gelijkenis: vanaf een jaar of 2 gaan kinderen ineens hun ouders nadoen. De schoenen van papa/mama aantrekken, meehelpen opruimen of op dezelfde manier lopen. Ze willen het zelf doen, maar nog wel zoals hun ouders.
- Erbij horen & loyaliteit: ‘Dit is van mij’, de eerste tekenen van bezitterig zijn, jaloezie, maar ook loyaliteit naar vriendjes, vriendinnetjes en familie worden zichtbaar bij peuters.
- Betekenis: in deze fase ontstaan gevoelens van kwetsbaarheid, belangrijk willen zijn, ‘pleasegedrag’ en goedkeuring willen.
- Liefde: er is verbinding met de rest van de hersenen, het kind voelt ook echt veel en is in staat om oprechte liefde te tonen: ‘Ik vind jou lief’.
- Gekend worden: de binnen- en buitenkant is compleet, er is nu ook een verlangen om de binnenkant te delen met anderen, gevoelens worden uitgesproken en er is oprechte aandacht nodig.

Overbruggen
Het laatste wat je wilt is verwijdering tussen jou en je kind. Door aandacht te hebben voor wat belangrijk is in de hechtingfases en de verwijdering te vermijden om te overbruggen, zo blijf je namelijk in contact. Denk aan een ouder die op zakenreis moet en ineens een paar dagen weg is. Neem je kind mee in de voorbereiding, maar ook door op afstand op een afgesproken tijdstip te videobellen en aan te geven wanneer je weer terug bent. Voorbeeld: over zoveel nachtjes is papa/mama weer thuis, maar we gaan elke dag na het eten om 18:30 uur bellen met papa/mama. Houd je daarbij wel aan de gemaakte afspraken, anders ontstaat een vertrouwensbreuk en dat leidt weer tot verwijdering. Zo is er betrokkenheid en begrip voor elkaar, er is aandacht. Door er op dat moment echt voor je kind te zijn, wordt de onafhankelijkheid juist gestimuleerd voor later.


Pak de rol van alfa-leider
Ik noemde het al eerder, maar die rol van alfa-leider is een must als ouder. In deze tijd van individualiteit willen we onze kinderen opvoeden tot zelfstandige en onafhankelijke volwassenen. Maar de beste manier om dit voor elkaar te krijgen is om in de eerste jaren juist afhankelijkheid te faciliteren. Jij bent de leider en bepaalt wat er gebeurt. Op jouw initiatief geef je dan ook proactief aandacht, je kind zou daar niet om hoeven vragen. Door het omgaan met je kind te combineren met een spel en niet op een belerende toon, zet je aan tot zelf nadenken en meedoen. Samen boodschappen doen is een hel? Maak het dan leuk door een opdracht te geven om bepaalde koekjes of een drankje te zoeken. Zo wordt het echt quality time. Of zoiets als het geven van een time-out en daarbij het kind in een kamer met dichte deur zetten. Dit is letterlijk en figuurlijk verwijdering. Een time-out is in sommige gevallen onvermijdelijk, maar zorg er dan wel voor dat er een visuele verbinding blijft tussen kind en ouder. Blijf in het zicht, dit gaat om het beschermen van de energetische band/hechting. Kleine dingen, die een heel groot verschil kunnen maken in het hier en nu, maar ook in de toekomst. En natuurlijk de onvoorwaardelijke liefde naar je kind(eren).
Natuurlijk zijn ook alle kinderen, net als volwassenen, anders en is het jouw eigen zoektocht om je kind te laten hechten en hoe je daarmee omgaat. Maar oprechte aandacht geven gaat je daarin wel helpen. Zo leer je namelijk jouw kind en de behoeften echt kennen. Ook daarop kun je dan inspelen, vanuit jouw eigen oergevoel als alfa-leider. Het is de natuur; een mooi onderwerp voor een volgend blog.
“Laat je kind niet los.”
Neufeld & Maté
Voel je welkom om contact op te nemen als je meer wilt weten over hechting of energetische kindertherapie, waar dit thema ook onderdeel van uitmaakt.
Liefs, Monique
Is mijn kind hooggevoelig?
De zoektocht, Is mijn kind hooggevoelig? In mijn vorige blog Hooggevoeligheid bij kinderen is de basis uitgelegd. En hoe weet...
Hooggevoeligheid bij kinderen
Het hoogsensitieve kind In deze tijd, vooral nu met de nieuwe situatie van het thuiswerken, worden we op veel verschillende...
De 5 kindconclusies in kaart gebracht
De 5 kindconclusies, een praktische tool voor de bewustwording van je gedachten Je herkent ze vast, de gedachtenpatronen die...