De 5 kindconclusies in kaart gebracht
Monique BroekhuizenDe 5 kindconclusies, een praktische tool voor de bewustwording van je gedachten
Je herkent ze vast, de gedachtenpatronen die zo nu en dan oppoppen;
‘ik hoor er niet bij’
‘ik doe het niet goed genoeg’
‘Ik kan maar beter doen wat ze willen’
‘Als ik maar controle over het leven had’
‘Is alles netjes? Perfect eigenlijk?’
Deze gedachten kunnen al ontstaan zijn in de buik bij je moeder tot aan je kindertijd. Deze zogenaamde kindconclusies hebben we allemaal, daar ontkom je niet aan. Zelfs nu ik onlangs moeder ben geworden, ben ik mij ten zeerste van bewust dat ik dit bij mijn kleine meisje niet kan voorkomen. De kindconclusie gedachten zijn er niet voor niets, ze helpen je ook verder in het leven en brengen daardoor iets positiefs.
Alleen als de herhalende gedachten je belemmeren in je volwassen leven, dan mag je er iets mee gaan doen. De eerste stap is je gevoelens en/of terugkerende gedachten te herkennen waarmee je jezelf onder druk zet. Je herkent ze vaak aan de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’. Zo kom je op het spoor van de conclusies uit de eerste uren, dagen of jaren van je leven. Vragen die je aan jezelf mag stellen, heb ik deze gedachten nog nodig? brengt het mij nu ergens? zijn deze negatieve gedachten waar? geloof je wat je denkt?
De karakterdefensie-structuren
De 5 kindconclusies zijn afkomstig van de theorie van Wilhelm Reich in 1933. De basispatronen van gedachten zijn later door Alexander Lowen en John Pierrakos benoemd als de karakterdefensie-structuren. Lisette Schuitemaker heeft deze naar anno nu vertaald en in een vriendelijker jasje gestoken. Na het lezen van haar boek ‘De 5 kindconclusies’ was ik meteen enthousiast. Hier wilde ik iets meer mee doen. De subtitel van het boek omvat het treffend: ‘Niet meer alles geloven wat je denkt’. Kindconclusies, conclusies die je als kind hebt getrokken en die bepalend zijn voor je ontwikkeling, zijn een mooie bewustwording van je eigen gedachten. De 5 kindconclusies zijn helder en eenvoudig omschreven, waardoor ze direct toepasbaar zijn.
Hieronder in het kort elke kindconclusie beschreven:
Inhoud:
- Kindconclusie 1 ‘Ik ben niet welkom, ik moet hier weg’
- Kindconclusie 2 ‘Er is niet genoeg, ik ben niet genoeg’
- Kindconclusie 3 ‘Jij je zin! Dan hou ik me wel koest’
- Kindconclusie 4 ‘Ik mag nooit meer verliezen’
- Kindconclusie 5 ‘Ik moet me gedragen’
- Hoe ga je dit nu praktisch toepassen?

Kindconclusie 1
‘Ik ben niet welkom, ik moet hier weg’
‘Was ik maar ergens anders.‘ De eerste kindconclusie komt voort uit doodsangst. Zal het lukken de kwetsbare eerste periode op aarde te doorstaan? Misschien is de moeder onzeker of weet ze niet zeker of ze dit kind wel wil. De eerste verbindingen in de hersenen worden gelegd, angstige fysieke reacties worden in het lichaam opgeslagen.
Mensen met deze kindconclusie zijn vaak hoogst origineel. Ze hebben gevoel voor schoonheid en het spirituele. Ze zijn fijngevoelig, voelen zich niet thuis in eigen lichaam, zijn intuïtief, creatief en snel afgeleid.
Levensthema:
Landen in eigen lijf en je originele kijk op de wereld brengen.


Kindconclusie 2
‘Er is niet genoeg, ik ben niet genoeg’
Deze conclusie wordt getrokken door het kindje dat te kort wordt vastgehouden, te weinig te eten krijgt of te lang moet wachten tot er iemand komt. Zelf zal het wel niet genoeg zijn. Of juist te veel. Dit uit zich in angst voor tekort en een behoefte aan meer.
Mensen met deze kindconclusie groeien uit tot bewonderde acteurs, performers en cabaretiers, zijn eindeloos gravende wetenschappers en goed gebekte journalisten. Er zijn twee vormen van ontwikkelen: naar afhankelijkheid (meer willen krijgen of doen) of onafhankelijkheid (minder contact en materie willen hebben). Hoe het ook zij, ze zijn niet te weinig en niet te veel – ze zijn precies genoeg.
Levensthema:
Volledig accepteren dat je onvoorwaardelijk genoeg bent.

Kindconclusie 3
‘Jij je zin! Dan hou ik me wel koest’
Peuters willen hun ouders en andere verzorgers graag gelukkig houden, maar doen in onschuld dingen waar grote mensen boos van worden. Gevoelens van verwarring, machteloosheid en gebrek aan zeggenschap vormen de basis van de derde kindconclusie.
Mensen met deze kindconclusie zijn creatief. Vanuit hun jonge gevoel dat ze niet tegen anderen zijn opgewassen, ontwikkelen ze grote empathie. Achter hun schijnbare vrolijkheid gaat een diep gevoel van compassie schuil voor iedereen die het moeilijk heeft.
Levensthema:
De macht over je eigen leven terugnemen.

“Niet meer alles geloven wat je denkt”
Lisette Schuitemaker

Kindconclusie 4
‘Ik mag nooit meer verliezen’
Kleuters zien zichzelf met het grootste gemak als de redder van de wereld, maar ook als de ware partner van hun vader of hun moeder. Ze interpreteren een liefkozing als de bevestiging daarvan en voelen zich verraden wanneer de verhoudingen anders blijken te liggen. Het kinderhart breekt en het kind pantsert zich.
Dit zijn de strategen van de toekomst, de mensen die vooruit kunnen kijken en die ‘de boel’ graag onder controle houden. De ideale managers en ondernemers. Ze kunnen bergen verzetten, durven veel, creëren goede sfeer en kunnen met iedereen goed overweg.
Levensthema:
Vertrouwen op jezelf, anderen en het onvoorspelbare leven.


Kindconclusie 5
‘Ik moet me gedragen’
Het opgroeiende kind herkent zich niet in de manier waarop de ouders het gezinsleven vormgeven. Het wil de ouders laten merken hoeveel het van hen houdt, maar doet dat op een manier waar de ouders niet (meer) van gediend zijn. Het voelt zich onbegrepen en terechtgewezen en leert zichzelf gewenst gedrag aan.
Mensen met deze kindconclusie leren goed observeren en hebben een kritisch oog. Ze kunnen in alle omstandigheden goed functioneren, want dat hebben ze zichzelf van jongs af aan geleerd. Ze zijn goed georganiseerd en zorgvuldig.
Levensthema:
Zonder reserves uitkomen voor je eigenwaarde en waarden.
Praktische aanpak
In het boek De 5 kindconclusies herkende ik mijn eigen kindconclusies en de gedachtenpatronen van mijn cliënten. Ik ben gaan nadenken hoe ik de kindconclusies in mijn praktijk kon inbrengen. Zo is de kaartenset ontstaan. Met dit idee heb ik de auteur van het boek benaderd. Het resultaat: een fijne, nieuwe samenwerking en de kaartenset ‘De 5 kindconclusies in kaart gebracht‘ als aanvulling op de tweede druk van het boek. Met deze kaarten is het mogelijk om de kindconclusies op een leuke, speelse manier te onderzoeken. Voor jezelf of, wanneer je werkzaam bent als coach of therapeut, voor je cliënten.
Ontdek jouw kindconclusies
Lees, voordat je aan de slag gaat met de kaarten, eerst het boek van Lisette. Zo zijn de kaarten nog beter toepasbaar en uit te leggen. Het boek en de kaarten zijn nu als combideal te koop via de Feel Energy shop, het boek is te koop via bol.com.
Tip: doe de test op lisetteschuitemaker.nl en ontdek welke grote conclusies jij als klein kind hebt getrokken, welke gaven daarbij horen en hoe je die nog meer tot leven kunt brengen.
Ik hoop dat deze kaarten je inzicht geven en een mooie aanvulling zijn op het boek. Help jezelf hiermee en vervolgens ook anderen. In het bijzonder wil ik Lisette Schuitemaker bedanken voor het vertrouwen en de mogelijkheid om deze kaarten te mogen maken.
Veel liefs,
Monique Broekhuizen
Lees ook de andere blogs:
Feel Free tips
Feel Energy - feel free tips In mijn praktijk deel ik regelmatig tips over boeken, Netflix-series en...
Praktisch toepassen van Polyvagaaltheorie
Hoe je stress kunt verminderen en je energie kunt laten stromen Voel je je vaak gestrest, uitgeput of overweldigd door je...
Hechting bij kinderen
Ben jij een alfa-leider als ouder? Maak het veilig en makkelijk voor jouw kind! Sinds ik zelf moeder ben is mijn interesse...