Blijven ademen, maar dan wel goed!

Monique Broekhuizen
Feel Energy 9 Burn-out 9 Ademwerk

Ademwerk

Ademen doen we allemaal. We moeten ook wel, om te blijven leven. Het is de belangrijkste onbewuste autonome functie die we bewust direct kunnen beïnvloeden. Goed en vooral bewust ademen is een kunst. Een mens ademt gemiddeld 22.000 keer per dag en dat doen we dus vaak onbewust. Zonde, want door bewuster met je ademhaling om te gaan stimuleer je jouw lichaam, geest en ziel om met elkaar in verbinding te blijven. Het resultaat? Meer rust, een hoger zelfbewustzijn en betere focus. Laatst las ik bij een bijscholing over ademwerk een mooie quote, vrij vertaald: “Bewust ademen is het thema en staat als symbool voor het onbewuste bewust maken.“ Hoe mooi is dat?

 

Inhoud van deze blog:

Hooggevoelig kind

Sympathisch en parasympatisch

Ademwerk is op het moment best een hot item binnen het holistisch veld (en dat is maar goed ook!). Ben je misschien al bekend met de Wim Hof-methode? De ademhaling is hierbij vooral gericht op het aanjagen van energie, ook wel het aanjagen van het sympathisch zenuwstelsel genoemd (het gaspedaal). Daartegenover staat de andere variant: ontspanning, de acculader, het stimuleren van het parasympatische zenuwstelsel.

Beide componenten hebben dus een functie:

Sympathisch (gaspedaal)

Alertheid
Lever geeft suiker af
Zweetklieren zijn actief (afkoeling)
Bloedstolling
Stresssysteem is in actie
Hartslag en bloeddruk stijgen
Buik- en blaasspieren trekken samen
Arm- en beenspieren zijn gespannen

Parasympatisch (acculader)

Ademhaling is normaal
Zweten stopt
Spierspanning daalt
Herstelsysteem is in actie
Hartslag en bloedruk nemen af
Voedsel verteert weer

Hooggevoeligheid bij kinderen, gronden

Ik wil vooral dieper ingaan op het stimuleren van het parasympatisch zenuwstelsel. Lees daarnaast ook mijn blog over slaapproblematiek, waarbij ademhaling een belangrijk hulpmiddel is.

Ruimte voor herstel van lichaam en geest

Ben je bewust je parasympatische zenuwstelsel aan het stimuleren, bijvoorbeeld door ontspannende ademhalingsoefeningen, dan geef je daarmee ook meer kwaliteit aan je lichaam. Je gaat terug naar de basis en legt door gronden het contact met de aarde. Hiermee geef je jouw lichaam, geest en ziel ontspanning, rust en ruimte voor herstel. Noodzakelijk om overdag beter te kunnen functioneren. Ik deel graag 3 eenvoudige ademhalingstechnieken met je, die gericht zijn op ontspanning en zelfbewustzijn. Zoek een fijn plekje op en relax!

3 ademhalingstechnieken voor ieder moment

Just Breath – verbinding hart – buik – hoofd

Ga ergens rustig zitten of liggen. Je legt je rechterhand op je onderbuik en je linkerhand leg je op je hart. Je haalt vervolgens diep adem: eerst via je neus, 5 tellen, dan via je mond, 5 tellen, en ademt dan naar je onderbuik. Deze ademhaling mag je 3 tot 5 keer herhalen, daarna pak je de normale ademhaling weer op. Deze ademhalingsoefening gebruik ik vaak in mijn praktijk als een grondingsoefening.

Verbinding hooggevoelig kind

Box Breathing

Deze techniek helpt je om tot rust te komen en stress te verminderen. Denk aan je ademhaling als een vierkant: 4 seconden inademen (1 zijde), 4 seconden adem vasthouden (1 zijde), 4 seconden uitademen (1 zijde) en weer 4 seconden adem vasthouden (1 zijde). Voelen minder of meer tellen prettiger voor je, dan mag dat ook, het gaat erom dat alle zijden van het vierkant even lang duren. Voor deze techniek heb je niets nodig, behalve jezelf, dus je kunt het op ieder moment en op iedere plek toepassen. Je wordt snel weer rustig en krijgt meer focus. Met deze ademhaling breng je zowel de sympathicus als de parasympaticus in balans. Voor sommigen kan deze ademhalingsoefening het gaspedaal zijn, voor mij persoonlijk werkt deze juist ontspannend.

Verlengen van de uitademing

Ervaar je spanning of stress, dan kan het verlengen van je uitademing je helpen. Adem in door je neus en uit door je mond en verleng steeds de duur van je uitademing.

4 sec. langzaam inademen – 4 sec. langzaam uitademen
4 sec. langzaam inademen – 5 sec. langzaam uitademen
4 sec. langzaam inademen – 6 sec. langzaam uitademen
4 sec. langzaam inademen – 7 sec. langzaam uitademen
4 sec. langzaam inademen – 8 sec. langzaam uitademen

Je voegt steeds een seconde aan je uitademing toe tot je jouw ideale ademritme hebt gevonden, dan voel je jezelf rustiger en meer ontspannen.

Verbinding hooggevoelig kind

Goed ademen geeft je heel veel

Er zijn zoveel ademhalingstechnieken die je kunt toepassen, voor ieder moment en voor iedere plek. Kies vooral de oefening waar jij je prettig bij voelt en waardoor je rustig wordt, mits je de acculader wilt stimuleren natuurlijk en dus niet het gaspedaal. Haal het beste uit jouw ademhaling, een goede en bewuste ademhaling doet veel voor je lichaam, geest en ziel.

Lichamelijke effecten

Bewuster ademen zorgt ervoor dat je beter slaapt, je bent in een diepere ontspanning door de activatie van het parasympatische zenuwstelstel. Het versterkt je immuunsysteem, maakt je stressbestendiger en verlaagt de bloeddruk.

Psychologische effecten

Goed ademwerk, maar ook door de verbetering die je lichaam daardoor voelt, heeft voelbare mentale effecten. Het zorgt voor betere verwerking van vastzittende emoties, het vermindert depressie en het verhoogt je zelfbewustzijn. Dat laatste zorgt ervoor dat je jezelf sterk genoeg voelt om creatief, besluitvaardig en vrolijk te kunnen zijn, met zelfvertrouwen en focus.

Spirituele effecten

Zoek je nog een stukje verdieping, dan heeft goed ademwerk ook aanzienlijk effect op je spiritualiteit. Door bewustwording van je ademhaling ervaar je subtiele energie in het lichaam, je bent in staat om dieper te mediteren en daardoor je eigen bewustzijn te verhogen. Je bent lief voor jezelf en daarmee ook voor anderen, wat gevoelens van verbondenheid en compassie kan oproepen. Je staat helemaal in je eigen kracht.

“En onthoud: waarheen je ook gaat, daar ben je.”
Confucius

Met één keer per maand een ademhalingsoefening ga je het effect van goede ademhaling niet optimaal merken. Geef het ruimte in je dagelijkse routine, als je behoefte hebt aan meer stabiliteit, rust en ontspanning en zelfbewustwording. Vind je deze tips interessant? Lees dan ook mijn andere blogs voor meer inzicht in je energetische stelsel.

Liefs, Monique

 

Bron en een tip! The Breathwork Movement

 

Lees ook de andere blogs: