Het verschil tussen Reiki en Energetische therapie

Monique Broekhuizen
Feel Energy 9 Chakra's 9 Verschil Reiki en Energetische therapie

Wat is nu het verschil tussen Reiki en Energetische therapie?

Vaak krijg ik in de praktijk de vraag: Wat is nu het verschil tussen Reiki en Energetische therapie? Ondanks dat deze vraag vaker gesteld wordt, vind ik het eerlijk gezegd een lastige vraag, mede omdat ik niet onderlegd ben met de kennis van Reiki (overigens wel interesse). Wat mij wel vaak opvalt is dat een Reikibehandelaar wel energetische therapie benoemt, en andersom benoemt een energetisch therapeut niet meteen Reiki.

Voordat ik aan dit onderzoekje begon was in eerste instantie mijn gedachten en redenatie dat energetische therapie gebaseerd is op de chakra’s, de methodiek uit India en dat Reiki gebaseerd is op de elementen; Aarde, Vuur, Water en Lucht, de methodiek uit Japan. Dit is wellicht te kort door de bocht? Mijn verdere onderzoek naar het verschil lees je hieronder.

Overigens ben ik wel van mening dat ‘we’ allemaal putten uit dezelfde ‘bron’. Dat het uiteindelijk niet uitmaakt hoe je de methodiek benoemt. What’s in the name? Belangrijk is dat je een therapie en/of methode zoekt en vindt dat bij je past.

 

Inhoud:

Hooggevoelig kind

Reiki in het kort

‘Ki’ in het woord Reiki duidt energie (levenskracht) aan. En Rei duidt ‘geest’ of ‘ziel’ aan.

Bij Reiki wordt gebruik gemaakt van speciale symbolen en inwijdingen om de energiestroom in ons lichaam te bevorderen en eventuele blokkades op te heffen. Deze symbolen worden doorgegeven tijdens inwijdingen, waardoor de Reiki-behandelaar in staat is om de energie op een specifieke manier te kanaliseren en te gebruiken. Je hebt hier nog verschillen in oude en ‘nieuwe’ tradities binnen de Reiki. In de oude traditie worden er geen inwijdingen of symbolen gebruikt.
Reiki is gericht op het in balans brengen van onze energie en daarmee bevorderen van ons zelfherstellend vermogen. Het kan helpen bij zowel mentale als fysieke klachten, zoals stress, angst, pijn en vermoeidheid. Reiki kan ook worden gebruikt om ons bewustzijn te vergroten en ons te helpen bij onze spirituele ontwikkeling.
Reiki maakt gebruik van concepten zoals chakra’s (vanuit de Japanse benadering) en nadi’s om de energiestroom in ons lichaam te begrijpen en te beïnvloeden. Het is een zachtaardige methode die door iedereen kan worden toegepast, ongeacht leeftijd, geslacht of religie.

De 5 Reikiprincipes – Gokei

Alleen voor vandaag…

  1.   …word niet boos
  2.   …wees niet bezorgd
  3.   …wees dankbaar
  4.   …wees ijverig in je werk/je bezigheden
  5.   …wees vriendelijk tegen mensen
Wat is energetische therapie, Feel Energy

Energetische therapie in het kort

Energetische therapie is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die zich richt op het herstellen van de balans en de stroom van levensenergie in ons lichaam. Het is gebaseerd op oude spirituele tradities van de chakraleer uit India (net zoals yoga, Ayurveda en tantra).
Volgens de principes van energetische therapie zijn we allemaal omgeven door een veld van energie, dat ons lichaam, onze geest en onze emoties beïnvloedt. Dit energieveld wordt ook wel de aura genoemd en bestaat uit verschillende lagen (7) en kleuren. Energetische therapie richt zich op het herstellen van de balans in de aura en het bevorderen van de stroom van energie door de chakra’s (7).
Chakra’s zijn de energiecentra in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor verschillende aspecten van ons welzijn, zoals ons fysieke lichaam, onze emoties en ons bewustzijn. Energetische therapie kan helpen bij het in balans brengen van deze chakra’s en het oplossen van eventuele blokkades of stagnaties in de energiestroom.

Energetische therapie kan helpen bij het verminderen van stress, pijn en andere fysieke klachten, maar kan ook worden gebruikt voor emotionele en spirituele groei en ontwikkeling (bewustwording).

Wat is energetische therapie, Feel Energy
Verbinding hooggevoelig kind

De verschillen van Reiki en Energetische therapie

Reiki houdt zich vast aan symbolen en inwijdingen. Een inwijding is een initiatie of afstemmingsritueel. Wat ik zover kan vinden zijn er 1ste , 2de en 3de graads: Reiki 1, Reiki 2 en Reiki 3 te behalen als beoefenaar. In elke graad krijgt de leerling nieuwe technieken uitgelegd.
Bij energetische therapie zijn er geen inwijdingen. Tijdens mijn 4 jarige opleiding Energetische therapie, vond er wel aan het einde van het jaar een beoordeling plaats.

Reiki op zichzelf staand wordt niet vergoed bij de zorgverzekeraar, geregistreerd energetische therapie daarentegen wel. Het verschil zit ‘m volgens mij in de accreditatie van energetische therapie en de extra modules Psychosociale Basis Kennis (PsBK) en Medische Basis Kennis (MBK).

Elk kind is uniek

De overeenkomsten van Reiki en Energetische therapie

Laten we beginnen dat er heel veel overeenkomsten zijn, alleen vanuit een andere benadering. Hoewel Reiki en Energetische therapie dus beide gericht zijn op het bevorderen van de energiestroom in ons lichaam, gebruiken ze verschillende methodes om dit doel te bereiken. Beide methodes hebben hun wortels in oude spirituele tradities, zoals die van Japan en India, en maken gebruik van concepten zoals chakra’s en energiebanen om de energiestroom in ons lichaam te begrijpen en te beïnvloeden.

Hoe mooi is dit eigenlijk? Ik blijf erbij dat energiewerk grotendeels wordt bepaald door de intentie dat wordt neergezet EN door de match tussen cliënt en therapeut. Daar ligt 70% van de heling. 

Elk kind is uniek

“Het mooiste wat we kunnen ervaren is het mysterieuze. Het is de bron van alle ware kunst en wetenschap. Hij voor wie de emotie een vreemde is, die niet langer kan stilstaan ​​bij verwondering en vol ontzag staat, is zo goed als dood; zijn ogen zijn gesloten.” Albert Einstein.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Mocht je vragen hebben, suggesties of op- en aanmerkingen, voel je welkom om contact met mij op te nemen of maak vrijblijvend een afspraak (kennismaking).

Veel liefs, Monique Broekhuizen

Lees ook de andere blogs:

Contact

Feel Energy
1ste Graaf van Hollanddijk 1a
4125 TK Hoef en Haag, Utrecht
Bekijk hier de routebeschrijving.

Ein**@fe********.nl
T.  0347 – 75 77 50
M.  06 – 29 492 989

Updates ontvangen?

Schrijf je in voor de laatste nieuwtjes!