De andere pet van de burn-out

Monique Broekhuizen
Feel Energy 9 Burn-out 9 De andere pet van de burn-out

Burn-out met een ander gezicht

In mijn eerdere Blog: Overspannen of burn-out, zei ik het al; de burn-out heeft vele gezichten. Zelf was ik inmiddels alweer een tijdje in het normale ritme beland, met een berg ervaring in mijn rugzak en weer wat wijzer. Een burn-out kreeg mij niet klein. Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik meteen aan de noodrem zou trekken, als ik de burn-out signalen herkende. Een belangrijk signaal voor mij om op te letten was mijn ademhaling, die destijds ontzettend hoog zat. Als ik daar weer last van zou gaan krijgen, dan zou ik weer de verkeerde kant op gaan, richting burn-out.

Andere pet van de Burn-out

Wat bleek echter: de burn-out had een ander petje opgezet. Wist ik veel! Ik kwam in een andere dip terecht. Het ging nu voornamelijk over die neerwaartse spiraal, het negatief zien. In die tijd was ik niet happy op mijn werk en dit had natuurlijk invloed op mijn privéleven. Ik herkende de signalen ‘burn-out’ eerst niet, totdat ik erop werd gewezen. “Ho, wacht, deze gedachten heb ik normaal niet, ik ben juist een positief persoon en zie alles nu juist zo negatief. Hoe komt dit? Wie houd ik voor de gek?”

En dan gaat het wederom om keuzes maken:

  • Waar word je blij van?
  • Waar word je gelukkig van?

Dus die burn-out kan ook een andere pet op hebben, wees jezelf daarvan bewust. Blijf alert en blijf luisteren naar je eigen lichaam! Je hoofd kan liegen, je lichaam daarentegen niet.

Stop burn-out

Het is het niet waard!

Bij een collega zag ik laatst haar struggles met het hooghouden van alle ballen en het verdriet om maar door te blijven gaan. Tot complete uitputting van haar lichaam. Je kunt als buitenstaander dan wel met alle goede bedoelingen schreeuwen:

“Het is het niet waard! Doe het niet! Stop nu!”

Alleen is het aan de persoon zelf om hier iets aan te doen en de knop om te zetten. Ook in mijn rol als therapeut, mag mijn cliënt het zelf doen, niet ik. Was het soms maar zo makkelijk dat een ander het voor je kon oplossen. Maar doordat een ander je wel de juiste handvatten kan aanreiken en soms dat ene nodige zetje geeft, kun jij zelf het verschil maken. Hoe stoer is dat! Stel jezelf de vraag hoe het zover heeft kunnen komen dat je jezelf zo voelt. Soms mag je best overuren draaien en naar een doel toe werken, maar maak altijd bewuste keuzes die jezelf beschermen. Voor wie blijf jij rondrennen? en voor wie is het een toegevoegde waarde?

Stop burn-out
Ik en haar burn-out

Ik en ‘haar burn-out’

Eerlijk gezegd heb ik een heel ‘mooi’ voorbeeld gekregen van één van mijn beste vriendinnen. Mooi tussen haakjes, want helaas heeft mijn beste vriendin een heftige burn-out gehad en heeft zij hier zeker 1,5 jaar last van gehad. Gelukkig is het al een tijd geleden en gaat het nu weer goed met haar, maar ze heeft zeker wel een litteken opgelopen. Voor mij was het wel een signaal om het niet zó ver te laten komen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk en dat weet je pas als je er zelf middenin zit, maar het heeft mij erg geholpen om de grens te trekken van tot hier en niet verder.

“Goed voor jezelf zorgen is het grootste geschenk dat je anderen kunt geven!”

Laat je niet voor de gek houden

Het blijft belangrijk om naar je lijf te luisteren en je niet gek te laten maken door je gedachten in je hoofd. Herken op tijd de signalen en neem deze serieus door er meteen ook wat aan te doen. Laat je niet voor de gek houden met bijvoorbeeld de volgende gedachten; oh dat kan nog wel even, oh later is het beter, die deadline die haal ik nog en dan is het klaar dan kan ik rust pakken. Dan ben je eigenlijk al over het randje. Ben lief voor jezelf in het hier en nu. In de blog Overspannen of Burn-out staan de signalen vóór de burn-out nog opgesomd en tips wat je in een vroeg stadium zelf kunt doen.

Uitdaging

Mijn uitdaging ligt nu in het helpen van anderen. Mijn eigen ervaring en het proces dat ik heb doorgemaakt om de balans weer in mijn leven te krijgen, zorgen ervoor dat ik met veel enthousiasme jou wil en kan helpen om jouw eigen kracht weer te vinden.

 

Pak je energie samen met mij aan!

Energetische therapie kan je zeker verder helpen. Hiermee worden alle energiebanen weer in de juiste richting gezet, wordt het zelfgenezend vermogen geactiveerd en geef ik je een stukje bewustwording mee, zodat je het uiteindelijk ook echt zelf mag en kan doen. Bekijk ook ons traject van je burn-out af met energetische therapie.

Veel liefs, Monique

Lees ook de andere blogs:

Contact

Feel Energy
1ste Graaf van Hollanddijk 1a
4125 TK Hoef en Haag, Utrecht
Bekijk hier de routebeschrijving.

Ein**@fe********.nl
T.  0347 – 75 77 50
M.  06 – 29 492 989

Updates ontvangen?

Schrijf je in voor de laatste nieuwtjes!